Estic molt contenta d’anunciar la publicació del llibre Cuerpo, salud y comida ja que en formo part com a autora. La idea va sorgir dels editors, que des del programa de Màster de Nutrició i Salut de la UOC 2013, van decidir publicar un llibre que mostrés la naturalesa multifactorial de l’alimentació a través del diàleg que pot establir-se entre l’antropologia i altres disciplines més biomèdiques relacionades amb l’alimentació.
Per poder fer possible la realització d’aquest llibre, els editors van seleccionar alguns treballs realitzats en el marc de l’assignatura «d’Alimentació i Societat» contemplada dins el màster de Nutrició i Salut. Amb gran satisfacció per part meva, un dels treballs seleccionats entre tots els alumnes de l’assignatura, l’havia escrit jo.
El meu article dins de Cuerpo, salud y comida s’anomena De Burkina Faso a Cataluña. Arrel d’una entrevista a un immigrant nascut a Burkina, redacto els canvis i hàbits alimentaris que ha sofert aquesta persona al venir a viure a Catalunya. Com a experiència personal, va ser fantàstic entrevistar a Ibrahim. Em va fer veure de manera molt realista les grans diferències que poden haver entorn l’alimentació entre diferents països. No tan sols entre els aliments que mengem, sinó tot el que gira al seu voltant.
El llibre Cuerpo, salud y comida publicat per l’Editorial UOC -David Fornons i Alicia Aguilar- (eds.)(ISBN: 978-84-9064-008-I), consta de quatre capítols:
I. Dietas: ¿Imposiciones sociales sobre la naturaleza humana?
II.Comidas de hoy, comidas de ayer. Diferencias y similitudes de una comida familiar: una aproximación cualitativa.
III.Comidas de aquí, comidas de allí. Hábitos alimentarios en migración: una entrevista.
IV.¿Alimentos globales particularizados o alimentos particulares globalizados?
Cito textualment la contraportada del llibre:
«Cuerpo, salud y comida pretende aunar la naturaleza compleja de la alimentación con un proyecto educativo y de investigación que establece un diálogo transdisciplinario entre los saberes ofrecidos desde paradigmas y disciplinas biomédicas y los aportados por las ciencias sociales y específicamente por la antropología social.
Un diálogo, dicho de otra forma, entre el binomio naturaleza-cultura y que nos ofrece la posibilidad de una apertura epistemológica donde el objeto investigado pasa a ser sujeto investigado, donde lo que es colectivo se conjunta con lo individual y personal, donde lo que se cuantifica puede también cualificarse y donde lo que es biológico es también cultural.
Se habla de la alimentación y de las alimentaciones humanas, de lo que se ha comido, de lo se come y de lo que posiblemente se comerá, contribuyendo a divulgar nuevos conocimientos sobre la alimentación en los humanos».